Rizoto s medvědím česnekem

Rizito

Rizoto s medvědím česnekem

Ingrediencena cca 4 porce:

1,5  hrnku nevařené rýže

2 cibule

větší hrst medvědího š česneku

parmazán cca 70 g nebo hrst semínek a ořechů : slunečnicových, dýňových, kešu ořechů

olivový olej, sůl, pepř, lžičku na drobno pokrájené šalvěje

2 dcl bílé suché víno nebo cca 2-3 polévkové lžíce umeocta

zeleninový vývar

Postup:

Na oleji zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, osolíme, přidáme opranou rýži a mícháme dokud rýže nezesklovatí. Pak podlijeme cca 250 ml zeleninového vývaru, promícháme a přiklopíme, necháme dusit, hlídáme, aby se rýže nepřichytila a podléváme vínem a vývarem dokud rýže nezměkne. Pokud nechceme použít víno, přidáme až když je rýže uvařená cca 2-3 polévkové lžíce umeocta, rizoto získá mírně navinulou chuť.

Během vaření přidáme mletý pepř a šalvěj. Když je rýže měkká zamícháme do ní pokrájený medvědí česnek a nastrouhaný parmazán.

Pokud nejíme sýry promícháme místo parmazánu s rozmixovanou směsí semínek, kešu a lahůdkové droždí.(100 g semínek a cca 3 polévkové lžíce lahůdkového droždí,tj. neaktivní, buchty z něho neupečete.)

Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Bývá doporučován při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení.

Komentáře

komentáře

„Zamilovat se do sebe - to je románek na celý život.“ Oscar Wilde