Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka “chutnealepe”

Tento recept vznikl když jsem přemýšlela, jak udělat velikonoční nádivku jinak, když už pečivo nejíme, mléko nepoužíváme,vajíčka pouze výjimečně. K velikonocům však vajíčka patří, takže jsem je do nádivky použila. Výsledkem jsem byla mile překvapená, je to chutný a vyvážený velikonoční oběd. 

Doba přípravy cca 20 minut, celý proces vč. pečení do 60 minut.

Ingredience forma průměr 25 cm

1,5 hrnku syrových jáhel

1 tempeh (pro masožravce cca 150 -200g uzeného masa)

2 celá vajíčka

1větší cibule, 2 jarní cibulky, dvě hrsti kopřiv, medvědí česnek, pórek

sůl, muškátový květ, olej

 

Jáhly omyjeme, spaříme horkou vodou. Zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a vaříme, protože budeme jáhly ještě zapékat, nemusíme je vařit úplně do měkka.Mezitím si nakrájíme cibuli, orestujeme na cca 2 polévkových lžících oleje, přidáme, sůl, 1 čaj. lžičku muškátového květu, na kostky nakrájený tempeh nebo uzené maso, jarní cibulku, pokrájené kopřivy, celé obděláváme  cca  10 – 15 minut, přidáme pokrájený medvědí česnek, uvařené jáhly a 2 žloutky. Bílky vyšleháme aby byla nádivka nadýchaná a vmícháme do celé směsi.

Směs dáme do máslem nebo olejem vymazané formy a pečeme v zakryté nádobě dokud okraje nezrůžoví. Když se udělá na okrajích kůrčička odkryjeme formu a pečeme ještě cca 10 minut. Celková doba pečení je cca 30 minut.

Můj tip: Do nádivky jsem přidala cca 4 růžičky květáku. Přidala jsem jej náhodou a byl v nádivce moc dobrý.

Vyzkoušejte tento recept, zpestříte si tím svůj jídelníček, uděláte něco pro své zdraví a ještě si pochutnáte.

Komentáře

komentáře

„Žádný člověk není tak bohatý, aby mohl koupit svoji minulost.“ Oscar Wilde