Jáhlovo tvarohový koláč

Jáhlovo- tvarohový ovocný koláč

Tento recept vznikl náhodou, u nás doma jsou jáhly v oblibě na slano i na sladko.

Když se k nim přidá tvaroh a jablka, vznikne chutný, osvěžující koláč, který budete ujídat už teplý. Ideální jako svačinka  pro děti i dospělé a výborné pohoštění pro návštěvu.

S uvedením přesného množství ingrediencí mám trochu problém, dělám vše “od oka, přiměřeně”, ale pokusím se.

Ingredience na velký plech:

2 hrnky jáhel, špetka soli

1 dcl jablečný koncentrát nebo 100% jablečná šťáva

sezónní ovoce, já jsem použila jablka (jedna sklenice zavařených a cca 5 ks syrových)

olej a kokos na vymazání plechu

skořice na posypání jablek a na drobenku (množství jak máte rádi, já skořicí nešetřím)

3 tvarohy + cca 2 polévkové lžíce tekutého obilného sladu

Na drobenku:

cca 2 polévkové lžíce suchého obilného sladu

cca 1 hrnek instantní kukuřičné kaše nebo kukuřičné strouhanky , skořice

máslo – množství tak, aby vznikla drobenka cca 2-3 polévkové lžíce

Jáhly propereme, přidáme špetku soli, jablečný koncentrátu a vaříme v dvojnásobném množství vody nebo jablečného 100 % džusu . Necháme zchladnout. Mezitím si nastrouháme jablka, připravíme žmolenku z másla, kukuřičné strouhanky nebo kaše, skořice a suchého obilného sladu.

Formu vymažeme olejem, vysypeme kokosem, rukou upěchujeme uvařené jáhly, na ně dáme tvaroh rozmíchaný s tekutým sladem, na tvaroh dáme jablka, které posypeme skořicí.

Zasypeme drobenkou a pečeme jako běžný koláč do zrůžovění okrajů cca 30 minut při 180 °C.

Koláč je vhodný pro diabetiky. Pro osoby se zátěží na lepek místo tekutého sladu použijeme rýžový, agávový, nebo jiný bezlepkový sirup. Místo suchého obilného sladu na drobenku doporučuji použít sušené obilné bezlepkové mléko.

Komentáře

komentáře

Získejte registraci domén s tld .online, .space, .store, .tech zdarma!
Stačí si k jedné z těchto domén vybrat hosting Plus nebo Mega a registraci domény od nás dostanete za 0 Kč!
Objednat