14 denní jarní očistný program

14 denní jarní očistný program 

Pokud jste nestihli udělat si “jarní  úklid ve svém těle”, nabízím Vám postup jak si vylepšit své zdraví, odlehčit svému tělu a zbavit se únavy. Sestavila jsem pro Vás program tak, aby ho byl schopný dodržet každý z Vás, kdo si uvědomuje, že je potřeba si ozdravit své tělo, kdo chce pro sebe něco udělat a možná i nastartovat nový začátek lepšího, zdravějšího životního stylu.

Alespoň 2 dny před očistou je vhodná odlehčená strava a doplnit minerály ( v organické podobě). Doporučuji vynechat maso, mléčné výrobky, pečivo, alkohol, cukr a výrobky z těchto surovin. Naopak zařadit zeleninové polévky, slabý kopřivový čaj, přidávat sedmikrásky do pokrmů, pampelišky listy a kořen, bršlici, jitrocel, řebříček, tepelně upravenou zeleninu (kořenovou, dýně, batáty), mořské řasy, pohanku, jáhly, těstoviny, sezamová semínka, slunečnicová semínka, mandle apod.
No období půstu je nutné se psychicky připravit a těšit se z pocitů, které s odlehčením stravy přijdou. Po ukončení půstu je důležité pozvolna přejít na stravu, na kterou jste navyklí, nebo možná přijde změna a budete se chtít začít stravovat jinak – chutně a lépe. Přechod musí být pozvolný, aby nedošlo k zatížení těla a nárůstu hmotnosti.
Ulehčíte tělu a možná i nějaké to kilečko půjde snáze dolů, a pokud byste měli zájem ještě ztratit přebytečná kila, a dozvědět se více, můžete se objednat na osobní konzultaci.

Proč záleží na tom co jíme?

V těle vznikají toxiny i naším metabolismem např. při častém jedení, nevyváženou stravou, jedením po 19 hodině večer což zatěžuje hlavně ledviny a játra. Právě jaro je období, kdy můžeme játra regenerovat.

Očista spočívá:

1)vysadit  masa-zařadit zeleninu a obiloviny.

2)vysadit veškerý tuk i oleje – vařit pouze ve vodě. Zařadit klíčky, kvašenou zeleninu, zvýšit příjem tekutin-nejlépe převařenou vodu, zařadit semena (dodávají stavební tuky na správnou činnost hormonů)

Při půstu vysadíme alespoň 14 dní tuk, aby se očistily játra, důležité hlavně pro ty kteří jedí maso, sladkosti, pečenou stravu.  Při gynekologických problémech (záněty, kvasinky) je lepší bez tuku alespoň měsíc.

Příprava před půstem

1)Psychická -chtít to udělat, jít do toho s nadšením.

2) Načasovat- nemít oslavy, neplánovat si dlouhé cestování.

Při půstu pít vodu až 3 litry, nejlépe voda z čisté studánky, nepít balenou vodu. Balená voda je plněná dusíkem, zatěžuje žaludek a plast způsobuje hormonální destrukci

Další vhodnou tekutinou je vývar z mořských řas, které dodávají minerály, obsahují jemnou vlákninu, díky níž čistí mezibuněčné prostory.

1 – 3 den půstu

Ingredience:

Rýže natural kulatorzrnná (je chutnější),nebo dlouhozrnná

voda

špetka soli,

kousek mořské řasy

Postup:

Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě. Na dno hrnce dejte kousek mořské řasy (kvůli mírné kyselinotvornosti rýže) a přidáme 5 hrnků vody. Pokud chcete mít menší množství kaše, upravte úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:5. Když se voda vaří, stáhněte plamen, přidejte špetku soli a na mírném ohni vařte, až se voda vstřebá.

Pokud se tvoří šedá pěna, seberte ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na 1 – 2 dny dopředu a skladovat v lednici.

Tento půst zvládnou i lidi, kteří mají trošku strach z ohrožení bez jídla.Důležité je uvařit rýži do měkka, důkladně  proslinit a rozkousat. Sliny obsahují enzym ptyalin, který štěpí škroby a složené sacharidy. Pokud potrava, která obsahuje složené sacharidy není řádně rozkousána a prosliněna, dochází ke špatnému trávení a zatížení trávicí soustavy.

Rýži jíme 3-4 x denně při pocitu hladu, nepřeháníme to s množstvím, orientační množství je takové, které se Vám vejde do spojených dlaní.

Již po 3 dnech můžete zaznamenat úbytek na váze.

4 – 6 den půstu

Pokud už rýži nezvládáte jíst v dalších dnech, zařaďte jáhly. Jáhly jsou další bezlepková obilovina, harmonizují slinivku a jsou zásadotvorné.

Postup:

Jáhly omyjte, spařte horkou vodou a vařte v poměru 1 : 2 vody, mírně osolte.

Využijte co nám příroda nadělila a tak si na dno kastrůlku dejte vodu, pokrájejte cibuli a přidejte nasekané mladé kopřivy, zasolte a duste do změknutí, na talíři ještě můžete zasypat medvědím česnekem. I nadále nezařazujeme žádný tuk.

MAR_2032

V poledne si můžete jáhly zpestřit dušenou mrkví a přidat domácí kvašenou zeleninu, tzv. pickles (viz recep zelenina).

Během dne pojídejte jáhly a večer si dejte buď rýžové nudle se zeleninou, nebo zeleninovou polévku.

Celkově to s množstvím zeleniny nepřeháníme, zařadíme ji jen pro zpestření chutě, tj, cca 2 lžíce na porci.

Polévka:

Do studené vody dejte kopřivy, listy pampelišek, natě, slupky, prostě to co byste normálně ze zeleniny vyhodili, nespotřebovali, vařte cca 15 minut, tímto získáte základ pro polévku. Obsah přeceďte a zeleninu vyhoďte, ta je nám už k ničemu, všechny minerály a vitaminy se vyvyřili do vývaru. Kořenovou zeleninu poduste (restujte) na malinkatém množství vody, míchejte až se voda vydusí, mírně osolte, přidejte vývar a povařte do změknutí.

Nezapomínejte pít.

7 – 9 den půstu

Nadále přípravujeme pokrmy bez tuku, začínáme zařazovat olejnatá semena( sezam, dýně, slunečnice, mandle). Nyní zařaďte bílou rýži, nebo pohanku, které vařte s mořskými řasami, můžete přidat pár loupaných mandlí, díky mandlím a mořským řasam dodáte minerály. K rýži nebo pohance přidejte na vodě dušenou zeleninu, dále přidávejte syrovou kvašenou zeleninu, obojí v množství 2-3 lžíce k porci. Mezi jídly zařaďte ovoce, nejlépe podušená jablka, popř. sušené nesířené ovoce.

Pokud máte možnost, přidávejte medvědí česnek, naklíčenou řeřichu, pažitku apod.

Večer vařte zeleninové polévky, viz.recept výše.

Během dne nezapomínejte dostatečně pít, i 3 litry denně, zařaďte šálek kopřivového čaje, pampeliškového čaje. apod.

10 – 14 den půstu

Nadále pokračujte snídaní z celých obilných zrn, viz výše, pomalu zařazujte rostlinné jednodruhové oleje např. řepkový, olivový. Zařaďte luštěniny ve formě gulášů, nákypů, karbanátků, pomazánek…., možností je spousta. Využijte některých z receptů v rubrice recepty. Vařte zeleninové omáčky, harmonizují trávení a jsou výborné pro děti, pokud  budete mít ještě chuť, tak přejděte pozvolna ke své stravě. Ze zeleniny dávejte přednost tepelně upravené kořenové, divoké zelenině, řepě, ředkvičkám využijte toho, co nám příroda na jaře nadělila. Nezapomínejte na kvašenou zeleninu.Pokud už nechcete udělat krok zpátky a rádi byste se stravovali “Chutně a lépe”, budu ráda, když Vám budou mé recepty nápomocny, dále můžete využít mých služeb výživového poradenství, kurzů vaření, sestavení individuálního jídelníčku, konzultací…..

V případě jakýchkoliv dotazů pište do diskuse.

 

Komentáře

komentáře

Získejte registraci domén s tld .online, .space, .store, .tech zdarma!
Stačí si k jedné z těchto domén vybrat hosting Plus nebo Mega a registraci domény od nás dostanete za 0 Kč!
Objednat